Minden, amit a kollagénről tudni érdemes

A kollagén strukturális, vízben oldhatatlan, de lúggal vagy savval oldható fehérje. Görögül ragasztót jelent, mivel rugalmas és a kötőszövet egyik alapegysége.

A kollagén egy sokrétű tápanyag, egy fehérje fajta, amely rugalmasabbá teszi a bőrt, erősíti a körmöt, a hajat és a porcok egészségéért is felel. A II. típusú kollagén hasznos a krónikus porckopás megelőzésére és karban tartására. Elsősorban kollagén kapszula vagy húsleves formájában szokták bevinni.

A magyar lakosság 17% szenved porckopástól, a nők körében kicsit  gyakoribb, míg a férfiak esetében valamelyest ritkább az előfordulása..

Milyen típusú kollagének vannak?

A kollagénnek sok fajtája van de az I. típusú, II. típusú és a III. típusú kollagén a legelterjedtebb. Az I. és a III. típusú nagyon közel áll egymáshoz, ez az amely a bőr, haj és a köröm egészségét, míg a II. típusú kollagén az ízületek és porcok védelmét tudja megtámogatni.

Számos állati eredetű kollagén van, mint hal kollagén, marha kollagén, csirke kollagén de például disznóból származó kollagén is van forgalomban. A csirke kollagén, ami elsődlegesen az ízületek egészségéért tud tenni, míg a marha és a hal elsősorban szépészeti okokból ajánlott.

Milyen formában lehet a kollagént fogyasztani?

Természetes formában a zselatinban és egy jó marha húslevesben is megtalálható. Azonban nagy dózisban mindenképpen étrend-kiegészítő formában javasolt a fogyasztása, legyen szó akár por vagy kapszula formátumról. A kapszula talán annyiban előnyösebb, hogy a zselatin héj megvédi a kollagént a gyomorsav ártó hatásától és jobban hasznosul.

Azt fontos megjegyezni, hogy előre emésztett, vagyis hidrolizált kollagént érdemes fogyasztani, mert ennek sokkal magasabb a hasznosulása. (úgynevezett kollagén peptid)

Arckrémek is tartalmazhatnak kollagént, de a kollagén sejtjei túl nagyok, hogy átjussanak a bőr epidermisének hét rétegén, így jóval kevésbé hatékonyak, maximum a felhám vízháztartását lehet vele megtámogatni.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük