Mi is az a ketogén diéta?

A fogyás napjainkban kifejezetten fontos szerepet tölthet be sokunk életében, kortól függetlenül. Idősebb, fiatalabb emberek, rengetegen próbálnak ki különféle diétákat a fogyás, vagy éppen a hízás érdekében. Egy diéta (a sok közül) a ketogén táplálkozás, amelyet továbbiakban fogunk részletesebben felfedezni.

Ezzel a táplálkozással már az 1920-as évektől kezelik a különböző betegségeket, mint például rákbetegséget, idegrendszeri problémákat és még sok mást. A táplálkozás magas zsír- és alacsony szénhidráttartalmú ételeket foglal magába. A kalóriákat különböző tápanyagokból nyerjük a diéta során: 5% szénhidrátból (20-50 gramm), 25% fehérjéből és 75% zsírból. Ezek csupán közelítő értékek, természetesen, ez egyénfüggő is.

Értelemszerűen nem mindegy, hogy milyen zsírokat viszünk be a szervezetünkbe ez idő alatt. Érdemes telített zsírsavakat (pl.: kókuszolaj), egyszeresen telítetlen zsírsavakat (pl.:avokádó, olívaolaj), és többszörösen telítetlen zsírsavakat (pl.: tojás) fogyasztani.

Néhány tipp az effektívebb fogyáshoz

Ahhoz, hogy sikeres legyen a diéta, fontos, hogy napi 7-9 órát aludjunk. Számos kutatás bizonyította, hogy ezzel nem csak a fogyás folyamatát gyorsítjuk fel, de redukálhatjuk a napközben ránktörő éhségérzetet is.

A diétának számos, egészségügyi szempontból kifejezetten jó hatása van. Például csökken a zsírsavképződés, javul az anyagcsere, alacsony lesz az inzulinszint és kevesebb gyulladás lesz a testünkben.

Mindenesetre egy próbát megér!

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük