Sokszor annyira beletemetkezünk a munkánkba, vagy a tanulásba, hogy az otthonunkban, vagy a munkahelyünkön ülve elfeledkezünk a világról. Ez manapság egyre többször előfordul, hiszen jelentősen megnövekedett az „egy helyről”, csupán internet kapcsolattal – tehát mondhatni bárhonnan – végezhető munkák száma. Ennek következtében sokkal több betegség tud kialakulni, valamint a kedélyünkre is negatív hatást gyakorolhat, ha sosem, vagy csak a szükséges dolgok miatt mozdulunk ki. Erre egy kellemes megoldás lehet, ha a hétvégéken nem a kedvenc sorozatunkat nézzük (újra), hanem kicsit kimozdulunk, hiszen a természet számos csodával vár minket, nekünk csak fel kell fedezni őket.

A tavasz legszebb növényei

Jobban benne járva a tavaszban egyre több növényke virágzik ki, köztük a mocsári gólyahír, amely egészen a nyár elejéig kitart, főleg vizes helyeken található. Sokszor előfordul, hogy teljes réteket borít el a sárgálló csoda. Mikor még zsenge a hajtás, akkor levelét salátának is használhatjuk, később viszont már nem ajánlott a fogyasztása.

Egy másik kevéssé ismert, de annál érdekesebb növény, a kónya vicsorgó, amely a gyertyános-tölgyesek avarában leledzik, lila hajtásairól könnyen beazonosítható. Ártalmas növény, hiszen élősködik a gazdanövényen, pikkelyes kinézetéről kapta sajátos nevét.

A tavasz végével, májusban sem marad abba a virágzás, például ekkor hajt ki a mocsári nefelejcs is, amely igazán impozáns látványt nyújt, égszínkék gyöngyhatású szirmaival a friss fűben. Főleg mocsarakban, nedves talajú helyeken található a vadonban.

Talán tavasszal tehetünk szert a több élményre az erdők ölelésében, de minden évszaknak megvan a maga varázsa, tehát túrára fel!

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük