Mi az Irányított Biofilm Terápia?

Az irányított biofilm terápia / GBT ( Guided Biofilm therapy) egy új svájci innovatív fogtisztítási eljárás. Lehetővé tette a dentálhigiénikusok számára, hogy a hagyományos módszereket egy forradalmi rendszerre cserélve átalakítsák a betegélményt, amely egy életre szóló, fájdalommentes és félelemmentes szájápolást kínál minden korosztály számára.

Mi az a biofilm?

Fogainkat egy baktériumokból álló ragacsos és színtelen filmréteg, az úgynevezett biofilm borítja. Ha ezt a biofilmet nem távolítjuk el, a fogak és az íny közötti területen felhalmozódhat, ami ínybetegséghez vezethet (amelynek első jele az ínyvérzés). A biofilmben lévő baktériumok a cukros ételekkel és italokkal találkozva a fogzománcot is lebonthatják, ami végül fogszuvasodást okozhat.

A fogászati biofilm a fogszuvasodás, a parodontális és periimplantációs fertőzések fő kiváltó tényezője. ha nem kezelik, növelheti az olyan szisztémás betegségek kockázatát, mint a szív- és érrendszeri és légzőszervi betegségek, az artritisz vagy a cukorbetegség. Ezért olyan fontos a rendszeres szájhigiénia, a biofilm ellenőrzés alatt tartását célzó szakmai intézkedésekkel kombinálva, a jó száj- és általános egészség megőrzése szempontjából.

A GBT az AirFlow technológiát használja (Az Air-Flow Max rendszer 100%-os hatékonysággal távolította el a lepedéket, míg a hagyományos polírozókefék 85%-kal.), hogy eltávolítsa a szájban lévő összes baktériumot (biofilmet), amelyek hozzájárulnak a fogszuvasodáshoz és az ínybetegségekhez, miközben a dentálhigiénikus székében töltött időt 20 percről mindössze 7 percre csökkenti.

A GBT rendkívül hatékony, minimálisan invazív és kíméletes, ami azt jelenti, hogy a fogínybetegek, fogszabályozóval, koronákkal, hidakkal, foghéjjal és implantátumokkal rendelkezők is jogosultak a kezelésre. Ezek az eljárások olyan kíméletesek, hogy természetes fogakon, fogpótlásokon, fogszabályzókon, implantátumokon, a nyelven és az ínyen is alkalmazhatók.

A GBT nagyszerű lehetőség azok számára, akik a kávé-, tea-, bor- és dohányfogyasztásból származó összes foltot el akarják távolítani. A legjobb eredmény elérése érdekében a fogfehérítés előtt kell elvégezni.

Hogyan működik az irányított biofilm terápia?

 1. A szájat megvizsgálják, hogy megállapítsák, van-e fogszuvasodásra vagy ínybetegségre utaló jel. Ez lehetővé teszi a dentálhigiénikus számára, hogy felmérje az igényei szerint szükséges kezelést.
 2. A fogakat olyan festékkel fedik fel, amely láthatóvá teszi a biofilmet. Ezután megmutatják az összes problémás területet, ami segít személyre szabni a szájhigiéniai szokásait. A festék a biofilm eltávolítását is irányítja, mert pontosan jelzi majd a dentálhigiénikus számára, hogy hol van még kezelendő terület a fogain.
 3. Az Ön igényeitől függően akár három tisztítórendszer kombinációját használjuk a biofilm, a elszíneződések és a könnyű lerakódások kíméletes eltávolítására. Ezek az eljárások olyan kíméletesek, hogy természetes fogakon, fogpótlásokon, fogszabályzókon, implantátumokon, a nyelven és az ínyen is alkalmazhatók.
 4. A végső ellenőrzés biztosítja, hogy minden biofilm és lerakódás eltávolításra került, és még egyszer utoljára a szakember ellenőrzi a fogszuvasodást. A fogakat ezután fluoridos töméssel védik.
 5. A szájhigiénia és a kockázatfelmérés alapján kerül sor a következő időpontra. Ez általában 3 és 6 hónap között van.

Mi a GBT Airflow?

A biofilm terápia egy nem abrazív tisztítási technológiát alkalmaz, hogy minimálisra csökkentse a kényelmetlen fizikai beavatkozások szükségességét. Egy személyre szabott kockázatfelmérés elvégzésével azonosítani lehet a szájban felhalmozódott baktériumok területeit, majd a lehető legnagyobb hatékonysággal és biztonsággal eltávolíthatjuk azokat.

A GBT egy speciális port és meleg permetet használ, hogy alaposan eltávolítsa a fogászati biofilmet az ínyvonal felett és alatt, valamint a fogzománcban felhalmozódott foltokat. Ha bármilyen maradék meszes felrakódás van jelen, egy áramvonalas piezo-hegy hatékonyan, alaposan, mégis kíméletesen távolítja el.

Biztonságos az irányított biofilmterápia?

Abszolút. A GBT ideális természetes fogak, valamint fogászati implantátumok és egyéb restaurációk, tisztítások esetében is.

Mi a biofilm terápia legnagyobb előnye?

Hogy kinek mi számít a legjobban, az ugye elég szubjektív, de kiemelnénk hogy

 • az eljárás sokkal kevesebb időt vesz igénybe, mint a hagyományos fogtisztítási módszerek
 • lényegesen kevesebb kellemetlenséggel jár
 • nem csak a természetes fogakra, de a fogászati implantátumokra is alkalmazható
 • teljesen fájdalommentes (még csak nem is kellemetlen)
 • sokkal alaposabb tisztítást tesz lehetővé, mert nem csak a fogak látható területeit, hanem a fogak íny alatti területetiről is képes eltávolítani a nem kívánt szennyeződéseket
 • a mikroszkopikus baktériumok legapróbb részleteit is alaposan eltávolítja a fogaikról

Röviden összefoglalva …

Ez az új techológia lehetővé teszi a páciensek számára a hatékony és fájdalommentes, de ugyanakkor professzionális fogászati higiéniai ellátást. Gyorsabb, kényelmesebb és alaposabb tisztítást tesz lehetővé, mint a korábbi eljárások.

Vegye fel a kapcsolatot a budapesti Dental Salon-nal, és foglaljon időpontot az irányított biofilm terápiára akár még ma!

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük