Hogyan javítsuk meg az elromlott WC-t?

Előbb-utóbb mindenki szembesül azzal, hogy elromlik a WC-je, eltörik a csésze, vagy a WC tartály javítás válik szükségessé.

Első lépések, a sarokszelep

A WC tartály szerelés első lépése mindig az, hogy mielőtt bármibe is kezdenénk, a WC tartály melletti sarokszelepet mindenképp zárjuk el.

A sarokszelepről azt mindenképp érdemes tudni, hogy ez az egyik legfontosabb része a tartálynak, ugyanis itt tudjuk elzárni a vizet addig, amíg megjavítjuk a tartályt, illetve maga a tartály is innen kapja a méretének megfelelő mennyiségű vizet, ami a működéséhez szükséges.

Fentiek miatt elengedhetetlen, hogy jól működjön, ezért érdemes bizonyos időszakonként akkor is ránézni, ha a tartállyal minden rendben van. Mivel ebben a szelepben a nagy nyomás és gyakori igénybevétel miatt gyakran tönkre megy a tömítés, ezért szükséges annak rendszeres felülvizsgálata. Amiatt is nagyon fontos a biztonságos működése, ugyanis ezt mindig el kell zárni, ha a WC tartály javítás jön szóba. Amennyiben itt nem tudjuk lezárni a vizet, akkor azt a főcsapnál kell megtenni, nehogy véletlenül elöntse a lakást a víz.

Hogy ne legyen olyan egyszerű dolgunk, ha alkatrészt, tömítőgyűrűt kell beszereznünk, a gyártók többféle mérteben gyártják ezt a fontos alkatrészt, általában ebben a három méretben kerül forgalomba: 3/8″, 1/2″ és a 3/4″.

Új WC tartály beszerzése

Ha régi lakásba költözünk, és úgy látjuk, hogy annak WC-re kellőképp használt, akkor érdemes lecserélni azt. Ebben az esetben mindenképp cseréljük le a tartályt is, mert nem tudhatjuk, hogy az is mennyire van elöregedve. Nincs annál rosszabb, mint amikor a szépen kifestett WC-ben csöpögni kezd a WC tartály, mert már annyira elvízkövesedett a belseje.

WC tartályok

Többféle WC tartályból válogathatunk. Választhatjuk az úgy nevezett monoblokk tartályt, aminek az az előnye, hogy a tartály és a csésze egy egységet alkot. Vannak a hagyományos, falra szerelhető tartályok, aminél kihasználhatjuk a gravitáció erejét. Minél magasabbra tesszük, annál nagyobb erővel zúdul a csészébe a víz.

Akár a falba is szerelhetjük a tartályt, és akkor szinte semmi nem látszik belőle – előnye, hogy nem kell róla a port törölgetni.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük