Leonardo da Vinci – a történelem legnagyobb feltalálója

Leonardo – mi jut először eszedbe a név hallatán? Ha a legtöbb gyerekhez hasonlóan azonnal egy karddal és kék maszkos nindzsa teknős jut eszedbe, akkor biztosan vidám gyerekkorod volt. 

Leonardo valójában a híres Tini nindzsa teknőcök egyik szereplőjének a neve. De tudtad, hogy a másik háromhoz hasonlóan Leonardo is egy igazi olasz reneszánsz művészről kapta a nevét? 

Kiről beszélünk? Természetesen Leonardo da Vinciről. Ugyanolyan híres, mint a nindzsa, és ugyanolyan lenyűgöző élete és hihetetlen felfedezései vezetnek minket a mai napig.

Leonardo da Vinci története

Az egyszerűen Leonardo néven ismert Da Vinci 1452-ben született Vinci városának környékén, Olaszország Toszkána régiójában. 

Azt mondják róla, hogy a reneszánsz ember megtestesítője és egy mindenre kiterjedő zseni. Leonardo híres festményeiről, amelyek közül a leghíresebbek Az utolsó vacsora és a Mona Lisa

Számos találmányáról is ismert, amelyek megelőzték korukat, de csak papíron maradtak. Hozzájárult az anatómia, a csillagászat és a mérnöki tudományok fejlődéséhez is.

Gyermekként nagyon szerény életet élt, Leonardo nagyon formális oktatásban részesült. Csak írni, olvasni, összeadni, kivonni, szorozni és osztani tanítják. 

Egy dolog azonban mindenki számára világos: a kis Leonardonak természetes művészi tehetsége volt. Amikor mindössze 14 éves volt, Firenzében kezdett inasmunkát az akkor híres festőnél, Andrea Verrocchionál. Vele sok mindent megtanult, beleértve a festészetet és a szobrászat mesterévé válását.

Mint már elmondtuk, hogy a történelem során Da Vincit minden idők egyik legtehetségesebb művészének tartották. Leghíresebb alkotása, a Mona Lisa még mindig a párizsi Louvre-ban áll, és az egész világ a legértékesebb festményeként ismeri. 

A híres festmények közé tartozik az „Utolsó vacsora” is, amely a világ legtöbbet újrarajzolt (művészileg reprodukált) képe. 

Annak ellenére, hogy művészként ismert, kevesebb mint kéttucatnyi Leonardo festménye maradt fenn. Sok füzetet hagyott tele rajzokkal, amelyek halála után megsemmisültek vagy elvesztek. 

Ma Da Vinci hagyatéka olyan értékes, hogy csak az olasz művésztárs, Michelangelo (szintén a tizenéves mutáns nindzsa teknősök egyike) vetekszik vele. 

Tudnia kell, hogy manapság Leonardo da Vincit sokkal jobban ismerik, mint egy hétköznapi művészt. Enciklopédistaként és számos területen szakértőként tartják számon. 

Sokoldalú látnokként tartják számon, érdeklődési köre és felfedezései az építészet, a mérnöki tudomány, a matematika, a repülés, a fizika, a zene, az irodalom, a csillagászat, a geológia, az anatómia, az állattan, a botanika és még sok más területein vannak.Leonardo maga is úgy gondolta, hogy a tudomány és a művészet kéz a kézben járnak, és ha nem ismeri a tudomány törvényeit, egy művész egyáltalán nem lehet az. 

Ugyanez vonatkozik a tudósra is – ha nem ismeri a művészetet, akkor nem lehet tudós.

Leonardo igazi reneszánsz emberként hadmérnök és feltaláló is volt. Bár elképzelései élete során nem váltak valóra, Da Vinci híres gépek és eszközök vázlatairól, amelyeket ma ejtőernyőként, kerékpárként, helikopterként ismerünk. 

Még egy primitív repülőgépet is felvázolt a denevérek fiziológiája alapján. Sokan azt hiszik, hogy a feltaláló minden olyan értelemben a jövőbe lát, amilyenre csak gondol.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük