A vallás több, mint gondolnád

A legtöbb embernek van valamilyen vallása, aminek iránymutatásait hol többé, hol kevésbé követi. Habár a vallás mindenkinek a magán dolga és akár kellemetlen kérdéseket vethet fel, érdekes megismerni a sajátunktól eltérő hittel rendelkező személyeket.

Rengeteg vallás alakult ki a Föld különböző pontjain, melyek részben, vagy akár teljesen is, eltérnek egymástól. A legelterjedtebbek a kereszténység, az iszlám vallás, a hinduizmus, a buddhizmus és a kínai univerzizmus. A legtöbb vallás rendkívül rég alakult ki egymástól függetlenül a Föld minden kontinensén.

Miért születtek meg a vallások?

Ha kicsit mélyebben belemerülünk a vallások eredetébe és eltöprengünk azon a tényen, hogy egymástól függetlenül, különböző szigeteken élő népcsoportok megalkották a saját vallásukat, joggal feltehetjük a kérdést: miért? Mit érezhettek és milyen gondolataik lehettek, hogy egy vallást megalkottak? Mire alapozták? Hogyan formálták és hogyan vették rá kezdetben az embereket, hogy higgyenek benne?

Ezekre a kérdésekre folyamatosan keresik a kérdéseket és próbálnak több és több információt gyűjteni a vallások eredetéről. Ám ha visszaugrunk az előbb feltett költői kérdésre, hogy miért alakultak ki a vallások, pusztán egy lépésre vagyunk egy hipotézis felállításától. A hipotézis szerint nem lehet véletlen, hogy egymással sosem találkozó elszigetelt népcsoportok is éreztek valamit, amit istenként írtak le.

Az istenség szerepe a vallásokban

Hogy lehet, hogy a föld különböző kontinensein szinte mindenkinek megvolt a maga vallása? Igaz, egymástól igen-igen eltértek, de azt, hogy hogyan öntötték szavakba és hogyan írták le, betudhatjuk az emberek „kreativitásának”. Minden vallás központi eleme az isten, vagy istenek hatalma. Feltehetően a különböző vallások között húzható egy bizonyos párhuzam, ám azt még nem sikerült tisztázni, hogy pontosan minek is a mentén. Egyes vallások azt mondják, hogy szabadulj meg földi javaidtól, mások az önsanyargatás révén jövendölik a megváltást.

Az ázsiai kultúrában még mindig rendkívül elevenen a kultúra és a társadalom része a vallás és érdekes megfigyelni, hogy mennyivel másabb az emberek hozzáállása az élethez. Nem jelenthetjük ki, hogy melyik vallás jobb, vagy rosszabb az másiknál, az viszont megfigyelhető, hogy a vallásos emberek nagy általánosságban nyugodtabbak és békésebbek. A vallás rendkívül színesíti a társadalmak kultúráit és sokat hozzátesz az emberekhez is, így hát legyünk hálásak őseinknek, hogy ilyen változatos vallásokat hagytak ránk.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük