A SEO linképítés ma már az online marketing része

Ha egy weboldal szeretné javítani a látogatottsági szintjét és a keresési találatok között minél előrébb szerepelni, rengeteg eszközhöz nyúlhat. Az egyik ilyen eszköz a SEO linképítés, ami az online marketing tevékenységek közé tartozik.

Hogyan működik a SEO linképítés?

A linképítés során a weboldalunkra mutató külső hivatkozásokat hozunk létre, így növelve népszerűségünket. Fontos, hogy a SEO linképítést a megfelelő módon tegyük, ugyanis a keresőmotorok és az algoritmusok szűrik az üzleti célú link elhelyezést. Ha nem megengedett eszközökhöz folyamodunk, annak komolyabb következményei is lehetnek, mit például büntetés vagy akár keresőből való kizárás.

Eleinte a keresőmotorok csak a weboldalakon feltüntetett szöveg alapján rangsorolták a találatokat, ám ezeket nagyon könnyű volt befolyásolni. A későbbiekben új keresőmotorok érkeztek, amik már összetettebben értékelték az egyes weboldalakat és figyelembe vették már a külső hivatkozásokat is. Ez azért nagyon fontos, mert így tényleg releváns oldalakat fogunk megtalálni, hiszen, ha egy oldal jó tartalommal bír, akkor sokan fognak rá hivatkozni és sok helyen elő fog fordulni a linkje.

A találatok rendezésében szerepet játszik a hivatkozások mennyisége és minősége is, hogy biztosan a megfelelő információkhoz jussunk hozzá. Természetesen a keresőmotorok, mint a Google is folyamatosan változik.

Hogyan csoportosíthatók a linkek?

A linkeket több csoportba sorolhatjuk és azoknak megfelelően értékeli és súlyozza őket a keresőmotor, ilyen csoport például a Mennyiségi link, a Releváns link, a Színes link, az Értékes link és a Mély link.

Az algoritmusok figyelembe veszik, hogy az oldalunkra hivatkozó weblap hány másik lapra mutat, mennyire népszerű, mennyire kapcsolódik az oldal témája a miénkéhez, a mi oldalunkra hány link mutat és így tovább. Ha például több jónevű, népszerű és a mi oldalunkhoz viszonyítva releváns weboldal hivatkozik a miénkre, akkor szinte biztosak lehetünk, hogy a keresőmotor pozitívan fog minket elbírálni. Ha viszont irreleváns, silány minőségű oldalakkal kapcsolódunk összeköttetésbe, nem csak nem fogunk előre jutni, de még ronthatja is a találati esélyeinket.

Összességében a SEO linképítés egy rendkívül fontos tevékenység és minden weboldalnak foglalkoznia kell vele, ha szeretne könnyen észrevehető maradni és előre kerülni a találatokban. Megpróbálhatjuk mi magunk elvégezni a „piszkos” munkát, ám talán bölcsebb, ha szakemberekhez fordulunk és az ő segítségüket kérjük, hiszen, mint a marketing bármely területe, ez is komoly szaktudást és szakértelmet igényel.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük