A hangyák titokzatos élete

Világunk egyik legapróbb teremtményei közé tartoznak a jól ismert hangyák. Több, mint 10000 fajuk ismert, ezek közül a legtöbbet főleg a trópusi éghajlaton fedezhetjük fel, de Magyarországon is több, mint 120-at megtalálhatunk. Mindenki látott már hangyát, vagy akár egy egész hangyabolyt a kertjében, az utcán, vagy szerencsétlenebb esetben bent a lakásban.

Alapvetően ártalmatlanok, de mégis sok kellemetlenséget okozhatnak, ha seregestül jelennek meg. A méhek és a darazsak közeli rokonainak számítanak, szorgos, kolóniában élő állatkák. A kolónia elhelyezkedése a fajtól függ, ugyanis az egyes típusok más-más környezeti és időjárási tagságokat kedvelnek. Bizonyos fajok a szárazabb és melegebb körülményeket kedvelik, de vannak, akik a hűvösebb és nyirkosabb adottságokat preferálják és ezeknek megfelelően választják meg otthonukat.

Érdekességek a hangyabolyból

Egy-egy ilyen hangyabolyban akár egy millió egyed is megtalálható, akik közösen, összhangban építik társadalmukat. Mint az emberek között, a hangyáknál is különböző társadalmi szerepek vannak. Egyes egyedek felelősek a szaporodásért, mások csak egyszerű munkások és persze van a királynő.

Bizonyos fajoknál megfigyelték, hogy a viszonylag jól kiismert hangyaszokásokon kívül rendszeresen előfordul az úgynevezett túszejtés. Ilyenkor a kolónia néhány tagja megkeres egy másik hangyabolyt és néhány egyedet túszul ejtenek. Ennek lényege, hogy plusz munkaerőhöz jussanak, ugyanis a túszok sorsa természetesen a munka lesz.

Tolvajok a közelben!

Hasonló érdekességet mutatnak az úgynevezett tolvajhangyák is. Ez az apró méretű faj más hangyakolóniák közelében telepszik meg és alagútjaikkal direkt rácsatlakoznak szomszédjukéra. Az így kialakított közös járatokon keresztül megdézsmálják a szomszédaik tojásait. Mivel a tolvajhangyák még a hangyákhoz képest is rendkívül aprók, így az áldozatok nem tudnak mit kezdeni velük, ugyanis túl kicsik.


Vannak azonban békésebb fajok is, akik sem rabszolgákat nem ejtenek, sem pedig nem lopnak a másik kolóniától. Az egyik ilyen faj az úgynevezett vendéghangya, mely hazánkban is megtalálható. Ez a faj más kolóniákban hozza létre sajátját, ám a vendéglátókat semmilyen módon nem károsítja meg és így létrejön egy kolónia a kolóniában.

Rengetek megfigyelés és tanulmány készült már a hangyák közelebbi megismeréséről, sőt, a modern technológiának köszönhetően már számítógépes algoritmusokkal is lemodellezhető egy – egy hangyaboly viselkedése és mozgása, így sokkal könnyebben és kényelmesebben vizsgálhatjuk őket.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük