Mitől vörös a Steak?

A steak az egyik legfinomabb, de legmegosztóbb ételek egyike. Általában minden húskedvelő szereti a sült marhaszeleteket, de a sütés módjában, a sütés fokozataiban már igencsak eltérőek a vélemények.

Alapvetően öt fokozatot említenek a steak készítésekor. A legkevésbé átsült steak a rare, magyarul véres. A rare sütési mód során a 4 cm vastag húst egyik oldalán 4-6 percig sütik, majd megfordítva a második oldalát 3-4 percig. A legnagyobb ínyencek kedvence a véres steak, de sokakból undort vált ki a félig nyers, véres hús látványa. Legtöbben tévesen vérnek gondolják a rare és a medium rare steakből kiszivárgó rózsaszínes szaftot, de ha belegondolunk, hogy a vér az állatok ereiben található, a steakhús pedig szinte színtiszta izomszövet, logikussá válik, hogy más lehet a titka, hogy a steak leve hasonlít a vérhez.

Mitől vöröses a marhahús?

Ez a titok pedig a mioglobin nevű fehérje, amely ugyan közeli rokona a vérben az oxigént szállító hemoglobinnak, de nem keverendő azzal. A mioglobin szintén vért szállít, de nem a vérben, hanem az izmokba biztosítja a vérellátottságot. A mioglobin izomsérülések esetén bejuthatnak a véráramba is, de a vérben sajnos vesekárosító hatású. A mioglobin a hemoglobinhoz hasonlóan szintén vörös színű, ennek pedig az általa megkötött vas az oka.

Az aktív izmok általában több mioglobin tartalmaznak. Ez az oka például annak, hogy csirke mellhúsa világosabb színű, mint a combja. Azt is megfigyelték, hogy az életkor növekedésével nő az izmokban a mioglobin száma, ezért világosabb például a borjúhús a marhahúsnál. A levegővel érintkező mioglobin oxidálódik, így a hús színe sötétebbé válik. A friss marhahús idővel vörössé, majd barnává változik, de ettől még – a megfelelő tárolás mellett biztonságos és fogyasztható. 

A rare és medium rare sütési módoknál hosszabb sütési időt jelentő medium, medium well, és well done fokozatok esetén a mioglobin a sütés során tovább oxidálódik, és elveszíti vöröses színét, a folyadék elpárolog, a hús kiszárad és nehezen rághatóvá válik. Ízlésekről nem szokás vitatkozni, de a vérbeli steak-fogyasztók kizárólag rare és medieum rare steaket fogyasztanak, a well done-t pedig messzire elkerüli.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük