Ezért fogyaszd minden nap az olívaolajat

Melyik saláta-fanatikus mondott le valaha is egy öntetről vagy feltétről a zöldségek tetejéről? Az idők folytán beépültek, mára pedig már szerves részét képezik a saláta-kultúrának a különböző olajok, melyeket egy jól elkészült kompozíció tetejére löttyinthetünk.

Érdekesség, hogy már az ókori Görögországban is alkalmazták, Homérosz például „folyékony aranynak nevezte” az olívaolajat.

Ezt az olajfa terméséből, az olajbogyóból állítják elő préseléssel, így létrehozva a jellegzetes illatú és állagú növényi zsiradékot. Termelése legnagyobb részt a mediterrán országokban folyik, hiszen ezeken a területeken őshonos az olajfa.

Többféle olívaolajat különböztetünk meg: extra szűz olívaolaj, szűz olívaolaj, közönséges szűz olívaolaj – ezek mind kaphatóak a boltok polcain, többnyire ezekből válogathatunk, ha szeretnénk egy egészségesebb alapanyagot otthonra.

Miért egészséges az olívaolaj?

Az olívaolaj fogyasztásának számos előnye van.

Köztudott, hogy az olajok kioldják a vitaminokat a zöldségekből, főleg az E- és a K-vitamint. Ezek az anyagok a főleg az izomzatunkra vannak jó hatással, erősítik őket, illetve a reumás ízületi gyulladásokat is kúrálják. Továbbá az epe elégtelenségekre is hasznos, rendszeres fogyasztás mellett megakadályozhatjuk az epekövek kialakulását. Emellett egy könnyen emészthető zsiradék is, amely csökkenti a gyomorsavat, illetve a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Antitrombotikus, értágító és vérnyomáscsökkentő hatással rendelkezik mind az emberekben, mind az állatokban.

A legjobb hír pedig, hogy ezen betegségek prevenciójára csupán napi 2 kanál olívaolajat kell elfogyasztanunk, más zsiradékok helyett.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük