A gluténmentesség megállapítása egy élelmiszer címke vagy leírás alapján gyakran nem egyszerű és egyértelmű feladat. Ennek hátterében többek között az érvényben lévő szigorú jogi szabályozás is áll.

A gluténmentes címkékkel ellátott élelmiszerek egyre elterjedtebbek és az emberek gyakran hagyatkoznak ezekre a címkékre az étrendjük kialakításakor. Azonban fontos, hogy nem minden gluténmentes termék felel meg ennek a jelzőnek, néhány tévhit és félreértés kering az ilyen termékekről.

Az élelmiszerek címkézése és jelölése terén a gluténérzékenyek számára külön előírások léteznek, amelyek az általános élelmiszerekre vonatkozó előírásokon túlmutatnak. A gluténérzékenyeknek szánt termékek összetételére és címkézésére vonatkozó előírásokat a 41/2009/EK rendelet (2009. január 20.) határozza meg. Az előírások egyik fő eleme, hogy a gluténtartalom nem haladhatja meg a 20 mg/kg-ot a végső fogyasztó számára értékesített élelmiszerben. 

Azonban ezen az egy feltételen kívül további szabályok is érvényesek, amelyek az élelmiszerek címkézésére és a fogyasztó megtévesztésének elkerülésére vonatkoznak. Más szóval, az élelmiszerek nem sugallhatják azt, hogy különleges jellemzőkkel rendelkeznek, ha minden hasonló élelmiszer ugyanezekkel a jellemzőkkel bír. Ezt a szabályozást azzal a céllal vezették be, hogy ne lehessen a „gluténmentes” jelöléssel félrevezetni a vásárlókat.

Csak akkor lehet használni egy normál fogyasztásra szánt élelmiszer esetében, ha minden más hasonló élelmiszer tartalmaz glutént. Ennek megfelelően, a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a gluténmentes jelölést csak akkor alkalmazhatják, ha az adott termék valóban kivételes a gluténmentessége szempontjából (pl. gluténmentes zabpehely vagy gluténmentes kölesliszt), és minden versenytárs termék tartalmaz glutént. Ez egyben azt is magában foglalja, hogy a szabályok megsértése esetén büntetés lehetősége is fennáll, hiszen minden olyan terméket ellenőrizni kell, amely a piacon elérhető.

Ha egy-egy összetevőt nem ismerünk, akkor érdemes utánanézni a gyártó honlapján vagy a termékről szóló információkban. Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy egy élelmiszer gluténmentes, akkor érdemes a gyártót is megkérdezni.. 

Különösen oda kell figyelni a következőknél: készételek, félkész ételek, édességek, fűszerek, ízesítők, édesítőszerek, konzervek, leveskockák, szószok. Ezeknél a termékeknél nagyobb a valószínűsége, hogy gluténtartalmú összetevőket tartalmaznak.

Fennáll az a kockázat, hogy egyes termelők és gyártók a gluténmentes címke mögé bújva olyan termékeket értékesíthetnek, amelyek valójában tartalmaznak glutént vagy szennyeződést tartalmaznak. Olyat gyártót válasszunk, amely az egész üzem gluténmentes mivoltát is garantálja, hogy a gluténérzékeny vásárlók teljes bizalommal választhassanak a termékek közül. 

A gluténmentes élelmiszerek megtalálása manapság már nem jelent nehézséget, hiszen egyre több gyártó kínál ilyen termékeket. Az igazi kihívást az jelenti, hogy valóban gluténmentes alapanyagot, élelmiszert tudjuk az árukínálatból kiválasztani.

Ez is érdekes lehet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük