A gluténmentes valóban gluténmentes?

A gluténmentesség megállapítása egy élelmiszer címke vagy leírás alapján gyakran nem egyszerű és egyértelmű feladat. Ennek hátterében többek között az érvényben lévő szigorú jogi szabályozás is áll.

A gluténmentes címkékkel ellátott élelmiszerek egyre elterjedtebbek és az emberek gyakran hagyatkoznak ezekre a címkékre az étrendjük kialakításakor. Azonban fontos, hogy nem minden gluténmentes termék felel meg ennek a jelzőnek, néhány tévhit és félreértés kering az ilyen termékekről.

Az élelmiszerek címkézése és jelölése terén a gluténérzékenyek számára külön előírások léteznek, amelyek az általános élelmiszerekre vonatkozó előírásokon túlmutatnak. A gluténérzékenyeknek szánt termékek összetételére és címkézésére vonatkozó előírásokat a 41/2009/EK rendelet (2009. január 20.) határozza meg. Az előírások egyik fő eleme, hogy a gluténtartalom nem haladhatja meg a 20 mg/kg-ot a végső fogyasztó számára értékesített élelmiszerben. 

Azonban ezen az egy feltételen kívül további szabályok is érvényesek, amelyek az élelmiszerek címkézésére és a fogyasztó megtévesztésének elkerülésére vonatkoznak. Más szóval, az élelmiszerek nem sugallhatják azt, hogy különleges jellemzőkkel rendelkeznek, ha minden hasonló élelmiszer ugyanezekkel a jellemzőkkel bír. Ezt a szabályozást azzal a céllal vezették be, hogy ne lehessen a „gluténmentes” jelöléssel félrevezetni a vásárlókat.

Csak akkor lehet használni egy normál fogyasztásra szánt élelmiszer esetében, ha minden más hasonló élelmiszer tartalmaz glutént. Ennek megfelelően, a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a gluténmentes jelölést csak akkor alkalmazhatják, ha az adott termék valóban kivételes a gluténmentessége szempontjából (pl. gluténmentes zabpehely vagy gluténmentes kölesliszt), és minden versenytárs termék tartalmaz glutént. Ez egyben azt is magában foglalja, hogy a szabályok megsértése esetén büntetés lehetősége is fennáll, hiszen minden olyan terméket ellenőrizni kell, amely a piacon elérhető.

Ha egy-egy összetevőt nem ismerünk, akkor érdemes utánanézni a gyártó honlapján vagy a termékről szóló információkban. Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy egy élelmiszer gluténmentes, akkor érdemes a gyártót is megkérdezni.. 

Különösen oda kell figyelni a következőknél: készételek, félkész ételek, édességek, fűszerek, ízesítők, édesítőszerek, konzervek, leveskockák, szószok. Ezeknél a termékeknél nagyobb a valószínűsége, hogy gluténtartalmú összetevőket tartalmaznak.

Fennáll az a kockázat, hogy egyes termelők és gyártók a gluténmentes címke mögé bújva olyan termékeket értékesíthetnek, amelyek valójában tartalmaznak glutént vagy szennyeződést tartalmaznak. Olyat gyártót válasszunk, amely az egész üzem gluténmentes mivoltát is garantálja, hogy a gluténérzékeny vásárlók teljes bizalommal választhassanak a termékek közül. 

A gluténmentes élelmiszerek megtalálása manapság már nem jelent nehézséget, hiszen egyre több gyártó kínál ilyen termékeket. Az igazi kihívást az jelenti, hogy valóban gluténmentes alapanyagot, élelmiszert tudjuk az árukínálatból kiválasztani.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük